Αν η τοποθέτηση αστυνομικών μέσα σ’ ένα γήπεδο θα ήταν χρήσιμη ή θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα είναι ένα ζήτημα ανοικτό για το οποίο πολλά μπορούν να υποστηριχτούν και από τις δύο πλευρές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με βάση την έχθρα μερίδας των οργανωμένων με την Αστυνομία ως Κρατικού Μηχανισμού τα προβλήματα δεν θα έλειπαν▪ όπως δεν λείπουν όταν τα ίδια άτομα βρίσκονται εκτός γηπέδου και έρχονται σε επαφή με τους αστυνομικούς. Οπότε, τα ζητήματα ασφαλείας αυξάνονται όσο (και όταν) βρίσκεται η Αστυνομία μέσα στα γήπεδα και όχι μόνο στο νέο μας γήπεδο.
Ωστόσο, στην ανακοίνωση υπάρχει μια αναφορά πολύ προβληματική. Όχι, τόσο για τη σημασία της όσο κυρίως γιατί υπαινίσσεται κάτι που στην πράξη ΔΕΝ υπάρχει πουθενά!!! Είναι αυτή η αναφορά που μας έκανε ν’ αναρωτηθούμε στον τίτλο τι εννοεί ο ποιητής;
«Όλοι μας είμαστε αψευδείς μάρτυρες της μεγάλης συζήτησης σχετικά με την αναγκαιότητα και χρησιμότητα ενός τέτοιου σύγχρονου σταδίου μέσα στον αστικό οικιστικό ιστό.»
Πως είπατε; Εκτός από το γήπεδο της Ξάνθης και την AEL FC ARENA υπάρχει άλλο γήπεδο εκτός του «αστικού ιστού»; Κοροϊδευόμαστε; Ακόμη και το Ο.Α.Κ.Α. που οριοθετείται από μεγάλους δρόμους και δεν βρίσκεται τόσο σε άμεση επαφή με τον «αστικό ιστό» βρίσκεται δίπλα σε εμπορικό κέντρο για όποιον θα ήθελε να τα κάνει λαμπόγιαλο με οποιαδήποτε αφορμή (όπως πρόσφατα κάποιοι ξεκάβλωσαν στον Σταθμό Βικτώρια του ηλεκτρικού).
Ούτε καν στο εξωτερικό τα γήπεδα δεν βρίσκονται εκτός του «αστικού ιστού». Γιατί, τελικά, το ζήτημα ΔΕΝ είναι η τοποθεσία της αθλητικής εγκατάστασης, αλλά η διάθεση με την οποία πάει κάποιος στο γήπεδο όπως επίσης και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Θυμόμαστε όλοι τις πρώτες δύο επετείους της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου ότι εκείνες τις μέρες καιγόταν το Ο.Α.Κ.Α. είτε έπαιζε η Α.Ε.Κ. είτε ο Π.Α.Ο.
Ώστε, η «λύση» είναι αφ’ ενός η διάθεση από μέρους των οπαδών να μην κάνουν επεισόδια (η οποία, ωστόσο, μπορεί εξαιτίας του αποτελέσματος ν’ αλλάξει άρδην) και αφ’ ετέρου η εφαρμογή των διεθνών προτύπων για την ασφάλεια στις αθλητικές εγκαταστάσεις (χωρίς, όμως, να είναι και πανάκεια μιας και οι διαφορετικές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες ανά χώρα διαφοροποιούν την αποτελεσματικότητα τους και άρα πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε χώρας). Τέλος, να θυμόμαστε ΟΛΟΙ μας ότι οποιοδήποτε μέτρο είναι τόσο αποτελεσματικό όσο πιστεύουν στην αξία του αυτοί που το εφαρμόζουν και το κάνουν με αφοσίωση και ευσυνειδησία, αλλιώς είναι μόνο «για τα μάτια του κόσμου».
Το ΜΟΝΟ που δεν χρειάζεται είναι να κοροϊδευόμαστε και με τέτοιες διατυπώσεις να υπαινισσόμαστε πως υπήρχε και άλλη λύση η οποία έπρεπε να προτιμηθεί και δεν προτιμήθηκε. Εκτός και αν η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Βορειο-Ανατολικής Αττικής θεωρεί γενικά προβληματική περιοχή την Ν. Φιλαδέλφεια, οπότε όλο το ζήτημα αλλάζει άρδην.
24 Οκτώβρη 2022
«πουθενάδες».