Font Size

SCREEN

Cpanel
Νέα σε τίτλους:

Ο ΤΑΚΤΙΚΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΣΕ ΠΑΕΙ ΜΑΚΡΙΑ (ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΡΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο ΤΑΚΤΙΚΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΣΕ ΠΑΕΙ ΜΑΚΡΙΑ
(ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΡΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ)

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το Κοινοβούλιο είναι αρκετές φορές προβληματικός και προσχηματικός. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον έλεγχο αδικημάτων Βουλευτών και μάλιστα των κυβερνητικών. Τελευταίο επεισόδιο της προβληματικής και προσχηματικής λειτουργίας του ήταν η ψηφοφορία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη για το «Σκάνδαλο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.». Προφανώς, σε τέτοιου είδους ψηφοφορίες η τακτική (ή πιο σωστά ο τακτικισμός) έρχεται με ένταση στο προσκήνιο καθώς κάθε κόμμα θέλει να μην υπάρξουν διαρροές στην ψηφοφορία. Επιπλέον, κάθε τέτοια διαδικασία είναι μια δωρεάν και πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα κόμματα να δώσουν παράσταση προκειμένου αρχικά να συγκρατήσουν και στη συνέχεια να κερδίσουν νέους ψηφοφόρους.

Για την κυβερνητική Ν.Δ. το δίλημμα ήταν αν θα έμενε ή αν θ’ αποχωρούσε από την ψηφοφορία. Αν παρέμενε η πρόβλεψη ήταν πως ο Αυγενάκης δεν θα γλύτωνε την Προανακριτική. Οι εισηγήσεις που δεχόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν και προς τις δύο κατευθύνσεις: τόσο ν’ αποχωρήσει από την ψηφοφορία όσο και να παραμείνει. Τελικά, η Ν.Δ. έκανε και τα δύο: και παρέμεινε και αποχώρησε.

Με έναν άνευ προηγουμένου τακτικισμό. Πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία η Αντιπολίτευση επισήμανε πως δεν παρίσταντο στην αίθουσα 151 Βουλευτές. Ο Προεδρεύων αντέτεινε ίτι με βάση τον Κανονισμό απαιτούνταν 75 οι οποίοι και παρίσταντο. Η απόρριψη του αιτήματος για αναβολή της ψηφοφορίας οδήγησε στην αποχώρηση της Αντιπολίτευσης και στη διενέργεια της ψηφοφορίας.

Ωστόσο, η προβληματική και προσχηματική λειτουργία της Βουλής δεν τελειώνει εδώ. Από τ’ αποτελέσματα των δύο ψηφοφοριών (βλέπε εδώ) προκύπτει η εξής γελοιότητα. Από τους 158 κυβερνητικούς Βουλευτές (και 2-3 ακόμη που ως τυπικά ανεξάρτητοι τη στηρίζουν) ψήφισαν 83▪ οι περισσότεροι εκ των οποίων με επιστολή. Είναι προφανές πως αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση δεν διαθέτει ουσιαστικά τον έλεγχο της κοινοβουλευτικής ομάδας της. Παραμένει, ωστόσο, στη θέση της γιατί οι Βουλευτές που δεν θέλουν τον Μητσοτάκη δεν είναι τόσο ανόητοι να θέσουν τα συμφέροντα τους σε κίνδυνο πριν δουν πως θα διαμορφωθεί το Φθινόπωρο η πολιτική κατάσταση.

Για την ώρα ο Μητσοτάκης βγήκε από τη δύσκολη θέση πληρώνοντας, όμως, μεγάλο πολιτικό κόστος. Γιατί, οι ψηφοφόροι δεν είναι χαζοί. Όλοι έχουν καταλάβει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί με κάθε τρόπο να καθυστερήσει την αποχώρηση του από την αρχηγία της Ν.Δ. και να προετοιμάσει την διαδοχή του από πρόσωπο που θεωρεί ότι θα μπορεί να ελέγχει. Γιατί, είναι σημαντικό να βρίσκεσαι στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά εξίσου σημαντικό (αν όχι σημαντικότερο) είναι να μπορείς να επηρεάζεις τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Μένει να δούμε από τις επόμενες δημοσκοπήσεις πόσο έχει κοστίσει τόσο το «Σκάνδαλο του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.» όσο και η διαχείριση του στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πάντως με βάση τα ως τώρα δεδομένα και το παρελθόν η πρόβλεψη είναι πως πάμε για τουλάχιστον διπλή εκλογική αναμέτρηση, αν όχι (σχεδόν) σίγουρα για τριπλή.

02 Αυγούστου 2025
«πουθενάς 1».

Διαβάστηκε 271 φορές
 
 
   
Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Χρονολόγιο Ο ΤΑΚΤΙΚΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΣΕ ΠΑΕΙ ΜΑΚΡΙΑ (ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΡΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ)